《旅遊》 土豪雪糕你食過未!!! 金澤必吃- 金箔雪糕|Lifehubs 旅遊

《旅遊》 土豪雪糕你食過未!!! 金澤必吃- 金箔雪糕|Lifehubs 旅遊

2016-06-05 8 By 迷你兵

聽個名都知勁土豪拉! 自從金剛去完<進擊昇龍道>之後,小編都被佢既行程吸引左,去左朝聖下!你知拉,既然都買唔到樓,不如去日本放鬆下拉!香港人不嬲都鐘意去日本玩,仲要玩得好刁轉!小編而家就介紹金澤最出名既野比你知拉!

你今日食左土豪雪糕未!!而家介紹下金澤必吃的-金箔雪糕 (1)

日本有99%金箔來自金澤,近年更發展金箔skin care、美食賺錢,其中要數最具人氣甜品,就是「金箔雪糕」,在充滿牛奶香味雪糕撒上金箔點綴、讓雪糕散發金光,更可以扮土豪order整片金箔包覆雪糕外層,奢華外型成為金澤人氣必吃美食!!!邊間最好食?

東茶屋街 箔一東山店
金澤市內最華麗的金箔雪糕店,位於金澤市內、名列米其林一星景點的東茶屋街中就有一間分店。

箔一的金箔雪糕最大特色,就係將成塊金箔包係牛奶雪糕外層,在陽光下拎住金光閃閃的雪糕,土豪咪就係甘囉,牛奶雪糕香濃,黎到金澤必食!

睇完之後係咪好想去試下呢?

你今日食左土豪雪糕未!!而家介紹下金澤必吃的-金箔雪糕 (3)你今日食左土豪雪糕未!!而家介紹下金澤必吃的-金箔雪糕 (4)

地址:石川縣金澤市東山1-15-4
營業時間:早上9點至下午6點