福岡平價高質Sukiyaki | LIFE HUBS TRAVEL

福岡平價高質Sukiyaki | LIFE HUBS TRAVEL

2018-12-16 Off By 迷你兵

福岡涮涮鍋老字號-Shabuzen(しゃぶ禪)

已有30年歷史的しゃぶ禪,專營日式壽喜燒和涮涮鍋,走高檔餐廳路線,一直有著超高人氣,連Scarlett Johansson都曾經光顧過!

平時香港食呢款牛肉最平都要$3xx,當然要試吓有咩唔同啦,肉質好重牛味,脂肪同牛肉嘅比例非常完美,唔會太肥,沾埋蛋汁食,好正呀!叫左4轉,抵返哂!

店內提供各種不同價位的套餐,最便宜的ShabuShabu放題套餐是4,300円,而霜降國產牛放題則男女定價不同,男性5,800円,女性5,300円!

而套餐中有三種牛肉可供選擇:普通牛肉、黑毛和牛、神戶牛肉,價格也依次攀升。

同一個套餐內除了牛肉、蔬菜拼盤外,還有新鮮的豬五花肉!

店員會用特製的長木筷輕輕夾起牛肉放入鍋中,來回涮上 10下,讓熟得程度剛剛好!

しゃぶ禅 花柚香

地址: 日本〒810-0001 Fukuoka Prefecture, Fukuoka, Chuo Ward, Tenjin, 1 Chome−4−1 東館エルガーラ6F

網址: https://www.shabuzen.jp/

電話: +81 92-715-4000