《旅遊》人生必到5個地方,你去左未呀?!|Lifehubs旅遊

《旅遊》人生必到5個地方,你去左未呀?!|Lifehubs旅遊

2016-06-10 27 By 迷你兵

人生如夢,日日係公司出賣靈魂,不如出走睇一睇呢個世界有幾大!見識多D!

但去邊到好? 去中東既地方又驚驚豬,去台灣又話悶,不如參考下5個CNN Travel & TripAdvisor 的「十個令人有衝動想去的夢想之旅」!

人生必到10個地方,你去左未呀?! (2)
1. 出發睇極光

北極光,每個人都想去一次,許下願,除左芬蘭之外,加拿大、美國阿拉斯加、格陵蘭、挪威、瑞典﹑冰島等地,都有機會可以睇令人終生難忘既北極光。

 

人生必到10個地方,你去左未呀?! (1)

2. 水上城堡

最出名既當然去馬爾代夫拉,但貴呀麻!近近地,其實都可以去菲律賓!

人生必到10個地方,你去左未呀?! (3)

3. 日落@聖托里尼(Santorini)
浪漫係佢既別名,藍白色小屋係佢既藝名,佢就係希臘拉!呢到你會見到最靚既日落,人生係要嘆下~~~

人生必到10個地方,你去左未呀?! (4)

4. 天空之城: 馬丘比丘 (Machu Picchu)
馬丘比丘係世界新七大奇景之一,傳說中消失的印加古城。黎到馬丘比丘,有幾條參觀古城路線,最受歡迎係全程約長43公里高海拔登山之旅!

人生必到10個地方,你去左未呀?! (1)

5. 西伯利亞鐵路之旅
西伯利亞鐵路係世界上最長鐵路,由莫斯科到海參崴全長約9300公里,共穿越8個時區,全程約需7天。佢,係青春既印記,點解?因為當你老果陣,係冇可能坐甘耐火車周圍去~